Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy i gdy o je stworzyć?

Poradnik Klienta

Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy a jak warto je przygotować? Badanie poziomu glukozy we natur to pewne z pierwszych badań diagnostycznych. Daje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a rzeczywiście je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a podobnie która istnieje norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy a jak warto je przygotować?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy zdrowy człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w końca wykrycia cukrzycy ciążowej), a dodatkowo postaci z klasy podwyższonego ryzyka, m.in.:

cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których jest podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy przedstawia się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i wycofać z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki stanowi pobierany i redukowany podczas każdej sytuacje ruchu, wynik badania może wtedy wykazać się zaniżony. Dzień przed testem warto też unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać i test obciążenia glukozą, który polega na poznaniu poziomu cukru we natur na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie obecnego etapu poziom cukru wraca do zasady. Jeśli nie, jest zatem wyraz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji kieruje do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z farb do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, a jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest wówczas dziwna z jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we natur jest za mało, trafia do tzw. hipoglikemii, której faktami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może doprowadzić nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy dostrzec objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W ten droga organizm wspomina o zbyt dużym stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, odkładający się stan hiperglikemii może wpływać niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments