Czy faktycznie zupki błyskawiczne szkodzą zdrowiu?

Czy faktycznie zupki błyskawiczne szkodzą zdrowiu?

Warto przeczytać

Zupa błyskawiczna to jedna z najpopularniejszych przekąsek typu instant. Bardzo ceniona przez studentów oraz osoby zapracowane. Tzw. zupki chińskie są łatwe w przygotowaniu, tanie i względnie smaczne, aczkolwiek to już kwestia indywidualna. Czy jednak faktycznie tego rodzaju przekąski szkodzą zdrowiu? Czy należy unikać zupek błyskawicznych? Sprawdźmy czym właściwie są te znane produkty.

Czym są zupki typu instant?

Zupki chińskie najczęściej składają się z plastikowego opakowania, makaronu, dodatków smakowych oraz przypraw i swojego rodzaju oleju. Ich cena w najtańszych wariantach nie przekracza 2 złotych. Przy dobrym szczęściu można zakupić owe produkty w o wiele niższych cenach – nawet poniżej złotówki. Cena to bez wątpienia jedna z wielu korzyści, które przemawiają za zakupem zupek chińskich.

Kolejna kwestia to szybkość i łatwość w przygotowaniu. Zawartość opakowania wystarczy przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Tak przygotowane danie szybko zapełnia żołądek i zabija uczucie głodu. Niestety, to już wszystkie dobre strony zupek chińskich. Przejdźmy zatem do ich składu.

Skład zupek instant

Patrząc na etykiety markowych zup chińskich można zauważyć powtarzający się schemat. Większość z nich zawiera: mąkę pszenną jako podstawowy składnik klusek (makaronu), tłuszcz palmowy, sól, różnego rodzaju dodatki do żywności, wzmacniacze smaku, stabilizatory i sztuczne aromaty. O dziwo większość tego rodzaju konserwantów i składników nie jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia.

Z góry jednak trzeba zaznaczyć, że dotyczy to markowych produktów z tzw. średniej i wysokiej półki. Zupki typu “noname” mogą zawierać w sobie bardziej agresywne dodatki, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Skoro zatem skład zupek chińskich nie jest tak bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia, to gdzie leży ta powszechna niechęć do ich kupowania? Problem leży w nieco innym aspekcie.

Dlaczego zupki instant nie są najlepszym wyborem?

Największą bolączką zupek błyskawicznych nie są ich składniki same w sobie lecz to, czego owe produkty nie wnoszą. Mianowicie chodzi o wartości spożywcze. Zupy instant funkcjonują praktycznie jako wypełniacz lub przysłowiowy zapychacz żołądka. Nie zawierają witamin ani cennych mikroelementów. To zwyczajnie puste kalorie. W dodatku składniki zupek chińskich mogą powodować reakcje alergiczne. Czy należy ograniczyć ich spożycie do minimum? Zdecydowanie tak! Z całą pewnością nie są do wartościowe posiłki, a które powinny być spożywane wyłącznie w chwilach wyższej konieczności.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments