Dziczyzna – obalamy mity

Dziczyzna – obalamy mity

Aktulności

W temacie dziczyzny, która niegdyś była bardzo popularnym i szanowanym mięsem, w ostatnich latach, głównie przez rozrost handlu mięsem hodowlanym, narosło wiele mitów. Kiedyś dziczyzna podawana była jako tradycyjne danie kuchni polskiej ze szlachetną tradycją, dzisiaj rezygnujemy z niej dla wieprzowiny i drobiu. Jednak czy jest to dobry wybór? Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak przygotować dziczyznę? Komu można podawać dziczyznę?

Dziczyzna kontra mięso zwierząt hodowlanych

Wiele osób uważa, że lepiej kupować wieprzowinę czy drób, ponieważ jest to mięso pewniejsze, przebadane i bezpieczniejsze od dziczyzny i jest to pierwszy mit, który chcę obalić. Otóż dziczyzna jest mięsem bezpiecznym, zdrowym i lepiej nadającym się do spożycia, niż mięso ze zwierząt hodowlanych. Dlaczego? Zacznijmy od początku. Zwierzęta hodowlane rodzą się, żyją i umierają w niewoli – zbyt ciasne klatki, brak świeżego powietrza oraz swobody ruchów – karmione są paszą z GMO, faszerowane są sztucznymi hormonami na szybszy wzrost oraz antybiotykami. Za życia są wyeksploatowywane z jaj czy mleka, w przypadku krów, umierają w ubojniach otoczone zapachem krwi i strachu. To wszystko ma ogromny wpływ na jakość mięsa, na tempo jego psucia, smak, kolor i jego wartości odżywcze. Produkowane masowo mięso wieprzowe czy drobiowe nie ma nic wspólnego z naturalną dziczyzną. Dziki, sarny czy jelenie żyją zgodnie z ekosystemem leśnym, mają nieograniczoną niczym swobodę ruchu, żywią się leśną fauną, nie znają strachu ani niewoli, a dobrze przeprowadzony odstrzał nie powoduje u nich strachu ani nawet bólu. Zanim dziczyzna trafi do sprzedaży, jest skrupulatnie badana przez lekarza weterynarii, który dopiero po badaniu różnych fragmentów zwierzęcia decyduje o dopuszczeniu mięsa do obrotu. Dziczyzna kupiona w sprawdzonym i pewnym miejscu jest bezpieczna i o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego.

Dziczyzna – obalamy mity

 

Dziczyzna – od kiedy i dla kogo?

Kolejnym mitem jest to, że dziczyzna nie nadaje się dla dzieci i osób starszych, bo jest mięsem ciężkim, twardym i nieodpowiednim. Wcale tak nie jest! Dziczyzna nadaje się dla dzieci już od początku rozszerzania diety i zalecana jest dla osób w podeszłym wieku. Zarówno maluchy po 6 miesiącu życia jak i osoby starsze narażone są na anemię, a dodatkowo ci drudzy są w największej grupie ryzyka chorób układu krwionośnego, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, wysokiego cholesterolu. Dziczyzna bogata jest z kolei w łatwoprzyswajalne żelazo, witaminy (głównie z grupy B), białko z dużą zawartością aminokwasów egzogennych, wapń, fosfor i magnez, a do tego ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, i jest mięsem bardzo chudym – mało kto wie, ale dziczyzna jest chudsza od drobiu! Dzięki temu świetnie nada się także dla osób odchudzających się. Dodatkowo dziczyzna nie jest narażona na ludzką ingerencję, nie znajdziesz w niej sztucznych składników (hormonów, GMO, antybiotyków), co sprawia, że nie powoduje alergii pokarmowych i jest delikatna dla żołądka.

Dziczyzna – obalamy mity

 

Co przygotować z dziczyzny?

Trzeci mit dotyczy ograniczonej ilości potraw z dziczyzny i trudu jej przygotowania. Dziczyznę można kupić w dwóch wersjach – surową lub mrożoną. Mrożona dziczyzna jest już skruszała i gotowa do przygotowania, zaś dziczyzna surowa najpierw musi zostać zamarynowana na odpowiedni czas. Ale w temacie kulinarnym ograniczać może nas tylko wyobraźnia. Mięso z dziczyzny można ugotować i podać w formie treściwej zupy, ale można dziczyznę także smażyć, piec, grillować, wędzić, przygotowywać w formie leśnych wyrobów. Nie ważne jak podasz dziczyznę, jedno jest pewne – każdy zachwyci się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Dobrze przygotowana dziczyzna jest mięsem kruchym i delikatnym, który smakuje lasem. Dzikie zwierzęta żywią się tym, co daje im natura – owoce leśne, bukiew, korzenie, grzyby, leśne zioła, a każdy z tych przysmaków posiada intensywny aromat, który przenika do mięsa i trafia na talerz. Jeśli jednak mimo wszystko obawiasz się samodzielnej próby z dziczyzną w kuchni, to jest na to rozwiązanie. Rodzinny sklep z dziczyzną Leśniczówka – robimy wędliny z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a Ty możesz je kupić w swoim supermarkecie lub bezpośrednio na naszej stronie. Nasza szeroka gama produktów obejmuje pasztet z dziczyzny (delikatny pasztet z sarny, lub tradycyjny pasztet z jelenia), salami, smalec, chorizo, kabanosy oraz wyśmienite kiełbasy – kiełbasa krakowska czy kiełbasa myśliwska zachwycą Cię swoim smakiem i aromatem.

Dziczyzna – obalamy mity

 

Ile kosztuje sarnina i kiełbasa z dzika – cena dziczyzny

Jednym z najczęściej powtarzanych mitów na temat dziczyzny jest ten, dotyczący jej ceny. Wiele osób uważa, że dziczyzna jest za droga i lepiej wybrać tańsze mięso. Lepiej dla kogo? Dla naszego portfela- być może, ale dla naszego zdrowia zdecydowanie nie! Dziczyzna to mięso naturalne, ekologiczne, bez całej masy chemii w środku, posiadające wyjątkowy smak i aromat, a przede wszystkim mięso wysokiej jakości z prozdrowotnym działaniem dla naszego organizmu. Żadne mięso ze zwierząt hodowlanych, bez względu na to, ile będzie miało na sobie nalepek BIO, EKO, bez GMO, nie będzie tak wartościowe, jak zwyczajna polska dziczyzna. Kupując ubrania czy buty decydujemy się na droższe markowe produkty z myślą, że są one lepiej wykonane, dłużej nam posłużą i nie zrobią nam krzywdy. Dlaczego więc w temacie mięsa wybieramy tańszy artykuł z masowej produkcji, zamiast nieco droższy, ale zdrowszy i naturalniejszy?

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o