Gorączka, czyli podwyższona temperatura ciała, to reakcja fizjologiczna organizmu na wiele czynników. Sama w sobie nie jest chorobą, chociaż nadal wielu ludzi sądzi inaczej. W przeciągu dekad narosło wokół niej mnóstwo mitów, z którymi dzisiaj się rozprawimy.
Gorączka – przyczyny i objawy.
Przyczyny powstania gorączki zarówno u dzieci, jak i dorosłych mogą być różne.
Do najczęstszych zalicza się:
- zakażenie,
- uraz,
- oparzenie,
- zbyt ciepłe ubranie,
- wysoką temperaturę otoczenia.
Książkowo temperatura ludzkiego ciała powinna wynosić 36,6 st. Celsjusza. Czy zatem każde odstępstwo od tej normy można zaliczyć jako gorączkę? Otóż nie. Dla każdego człowieka temperatura ciała jest inna. Jedni lepiej się czują, gdy podchodzi ona do 37 st. Celsjusza, a inni, gdy nie przekracza 36 st. Celsjusza. Jest to po prostu indywidualna sprawa organizmu. Kiedy więc mówimy o gorączce? Przede wszystkim musimy temperaturę zmierzyć, używając do tego, na przykład produktów Microlife (termometry). Wysokiej jakości termometr nie będzie podawał zakrzywionych wyników.
Gorączka występuje więc wtedy, gdy:
-
- temperatura mierzona pod pachą przekracza 37,2-37,5 st. Celsjusza,
- temperatura mierzona w uchu wynosi co najmniej 37,6-38 st. Celsjusza,
- temperatura mierzona w ustach przekracza 37,8 st. Celsjusza,
- temperatura mierzona w odbycie jest wyższa niż 38 st. Celsjusza.
Najpopularniejsze mity dotyczące podwyższonej temperatury
Na przełomie lat, powstało tysiące mitów na temat gorączki. My natomiast postaramy skupić się na tych najczęściej spotykanych:
- Pierwszym mitem jest przekonanie, że każda gorączka wywiera wyłącznie szkodliwe działanie na organizm. Tak naprawdę podwyższona temperatura spowalnia wzrost wirusów i bakterii oraz wspomaga reakcję organizmu na infekcję. Dopiero ciepłota ciała powyżej 41 st. Celsjusza może powodować uszkodzenie tkanek, a przekraczająca 43,5 st. Celsjusza może być przyczyną zgonu.
- Tu powstaje kolejny mit, mówiący o tym, że „każdą gorączkę trzeba obniżyć”. Lekarze są zgodni, że powinniśmy stosować leki przeciwgorączkowe w momencie, kiedy powoduje ona dyskomfort lub gdy temperatura przekroczyła 38 st. Celsjusza.
- Mnóstwo osób uważa, że ibuprofen lub paracetamol obniżą temperaturę ludzkiego organizmu do 36,6 st. Celsjusza, bez względu na to, jak wysoka była temperatura początkowa. Jest to oczywiście mit, ponieważ leki obniżające gorączkę, są w stanie obniżyć temperaturę o jeden lub dwa st. Celsjusza.
- Nieleczona gorączka będzie rosła w nieskończoność, aż wreszcie przekroczy 43 st. Celsjusza i doprowadzi pacjenta do zgonu. Oczywiście to nie jest prawda, nasz mózg ma funkcję przypominającą termostat. Dzięki niej, w czasie infekcji nie pozwala on przekroczyć naszemu ciału progu, który sobie ustawił. Przeważnie oscyluje on w granicach 39,4-40 st. Celsjusza. Jest to ciepłota ciała, z którą sobie poradzimy.
- Podczas gorączki nie powinno spożywać się posiłków. Jest to szkodliwy mit. Owszem, człowiek, który ma podwyższoną temperaturę, przeważnie nie odczuwa głodu. Jednak lekkostrawne, niezbyt obfite posiłki podawane regularnie są pomocne w walce z infekcją. Organizm potrzebuje dużo kalorii, żeby przezwyciężyć gorączkę.
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]
[…] zobacz również Gorączka – fakty i mity na jej temat […]