Każde dziecko po urodzeniu musi być karmione mlekiem z piersi matki, ponieważ zawiera ono mnóstwo cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu malucha oraz jego ochrony przed groźnymi infekcjami. Powinno ono stanowić jedyne źródło pożywienia przez co najmniej pierwsze pół roku życia. Najlepiej oczywiście karmić noworodka bezpośrednio z piersi, ale niekiedy zdarzają się sytuacje, że konieczne jest odciągnięcie mleka i podawanie go z butelki. W tym kontekście niezwykle duże znaczenie ma właściwe przechowywanie produktu.
Spis Treści
Bez porządnego laktatora się nie obejdzie
Mleko należy odciągać z piersi za pomocą laktatora ręcznego albo elektrycznego. Oba te urządzenia działają na bardzo podobnej zasadzie, a mianowicie wytwarzają podciśnienie, które po przystawieniu sprzętu do piersi miarowo wysysa z niej pokarm do specjalnego pojemnika. Modele elektryczne są dużo bardziej funkcjonalne i wygodne w eksploatacji, a także gwarantują znacznie szybsze pozyskanie optymalnej porcji mleka (maksymalnie do kilkunastu minut). Z tego względu to właśnie one są obecnie częściej wybierane przez młode mamy. Po przeprowadzeniu całego procesu odciągania pokarmu konieczne jest zawsze umieszczenie go w odpowiednim opakowaniu.
Sterylność i szczelność to priorytet
Mleko z piersi trzeba przechowywać w maksymalnie higienicznych warunkach. Najlepiej nadają się do tego jednorazowe woreczki z grubej folii, szklane butelki oraz pojemniki z wysokiej jakości tworzywa sztucznego przeznaczone stricte do kontaktu z żywnością. Powinny one charakteryzować się doskonałą szczelnością, być oznaczone naklejką z dokładną datą i godziną pozyskania mleka, a także posiadać praktyczną, nadrukowaną miarkę. Można je z powodzeniem trzymać zarówno w temperaturze pokojowej (najlepiej poniżej 20 stopni Celsjusza), jak i w lodówce (nie na drzwiczkach, tylko w głębi).
W tym pierwszym przypadku maksymalny czas przechowywania wynosi do 8 godzin, natomiast w drugim nawet do 24 godzin. Jeśli zależy nam na wydłużeniu tego terminu np. do dwóch tygodni, wówczas umieśćmy pojemnik w zamrażalniku w temperaturze do – 10 stopni Celsjusza. Dodajmy, że na rynku są też dostępne specjalne torby z wkładem chłodzącym, idealnie nadające się do przewożenia pokarmu.
Jak prawidłowo rozmrażać mleko?
W sytuacji, gdy zdecydujemy się na przechowywanie odciągniętego mleka w zamrażalniku, pamiętajmy o jego umiejętnym rozmrożeniu. W przeciwnym razie nie będzie nadawało się do podania dziecku z powodu utraty wartościowych składników odżywczych i kiepskich walorów smakowych. Po wyjęciu należy je zatem najpierw przełożyć do lodówki na około dwanaście godzin, a następnie postawić w pokoju aż do momentu otrzymania płynnej konsystencji.
Alternatywne metody to zastosowanie podgrzewacza do butelek albo zanurzenie pokarmu w ciepłej wodzie (maksimum 50ºC). Po całkowitym rozmrożeniu mleko nadaje się do użytku przez nie więcej niż cztery godziny. Pamiętajmy o tym, że zabronione jest jego podgrzewanie na gazie ani za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Artykuł powstał we współpracy z Philips Avent |