Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że kupione w sezonie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je przez cały rok. To także pyszny, jedyny w swoim rodzaju smak i wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych!
Spis Treści
Co takiego wyjątkowego jest w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozkładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, ale nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że dobre bakterie w jelitach mają też wpływ na nasze zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej specyficznej mikroflory, a nawet trzeba ją wziąć pod uwagę, planując posiłki.
Co więcej, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w formie surowej. A to silny przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości i w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część z nich być może już znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również znajdziesz w tym tekście. Zatem do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w swoich sokach. Inaczej będzie mieć dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i ponownie ubij kapustę. Zabieg ten będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. A to będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na koniec umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jeden słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i natychmiast go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w całości. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz mieć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w całości.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc i ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie części, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w całości zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. I to by było na tyle! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami Artykuł został przygotowany przez pl.polskiesklep.de oferujący Polskie produkty z dostawą do domu w Niemczech. |