Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga odpowiedniego wyposażenia kuchni. Przygotowywanie posiłków nie będzie możliwe bez wielu sprzętów kuchennych, wśród których nie powinno zabraknąć kuchenki czy pieca. Jednak na nic się one zdadzą, jeśli nie będziesz miał w czym przetrzymywać zamrożonych produktów. Konieczny więc będzie zakup zamrażarki gastronomicznej. Szukasz porad, jak wybrać najlepszą? Nie wiesz, czym się kierować przy zakupie zamrażarki gastronomicznej? Sprawdźmy!
Spis Treści
Zamrażarka gastronomiczna – czy jest niezbędna?
Każda kuchnia gastronomiczna jest miejscem, w którym w krótkim czasie powstaje wiele dań. Ich przygotowanie niejednokrotnie wymaga składników, których w pewnych porach roku nie dostaniemy od ręki, np. sezonowych owoców. Podobnie jest z wartościowym mięsem, rybami czy owocami morza. Aby mieć je w swojej ofercie, lokale gastronomiczne zmuszone są do przechowywania ich w formie mrożonek. Do tego zaś niezbędne są zamrażarki gastronomiczne, w których możliwe będzie przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednio niskiej temperaturze.
Skrzyniowe zamrażarki gastronomiczne są najlepszym rozwiązaniem dla lokali gastronomicznych. Ich spore wymiary pozwalają na magazynowanie żywności w taki sposób, by nie uległo ono zepsuciu. Są one również wygodnym wariantem przechowywania, gdyż nie tylko pomieszczą duże ilości produktów spożywczych, ale także pozwolą je odpowiednio uporządkować i bezproblemowo odnajdywać, bez konieczności opróżniania całej zamrażarki. Jeśli więc jesteś właścicielem restauracji, postaw na te urządzenia gastronomiczne i już nigdy się nie martw tym, że zabrakło Ci jakichkolwiek składników.
Czym się kierować przy kupnie zamrażarki gastronomicznej?
Wybór najodpowiedniejszej zamrażarki gastronomicznej powinien być podyktowany kilkoma ważnymi aspektami. Pierwszym i najważniejszym jest zakres Twojej firmy. Jeśli prowadzisz niewielki lokal gastronomiczny, w którym serwujesz głównie przekąski i nie potrzebujesz do ich przygotowania dużej ilości mrożonek, postaw na niewielką pojemność zamrażarki gastronomicznej. Innego wyboru dokonaj, gdy Twoje usługi oferowane są na sporą skalę, np. w barach mlecznych czy pod postacią cateringu – wtedy sięgaj po te urządzenia o zdecydowanie większej pojemności, nawet 200-300 l. Pamiętaj jedynie, by dopasować wybrany model pod względem wysokości i szerokości do przestrzeni, którą dysponujesz.
Przed zakupem konkretnego modelu sprawdź także, jaki zakres temperatur proponuje. W sprzedaży znajdziesz bowiem zamrażarki skrzyniowe o różnej temperaturze minimalnej i maksymalnej, wahającej się nawet od -26 st. C do -14 st. C. Poszczególne modele mogą się różnić między sobą również materiałem, z jakiego zostały wykonane. Spotkać się możesz z zamrażarkami z aluminium, ze stali malowanej bądź z blachy laminowanej. Zwróć uwagę również na klasę energooszczędności danego modelu. Dobierając odpowiednią pojemnościowo zamrażarkę w wysokiej klasie zyskasz urządzenie, które nie tylko będzie praktyczne, ale również nie spowoduje dużych kosztów użytkowania.
Jeśli cenisz praktyczność zamrażarek skrzyniowych, zadbaj o to, by wybrany model wyposażony był w komplet koszy. Pozwoli on na dobrą organizację przechowywanych produktów i ich odpowiednią segregację, która ułatwi późniejsze odnajdywanie poszczególnych składników. Usprawni to także obecność szyby, przez którą z łatwością wypatrzymy poszukiwaną mrożonkę.
Duża czy mała – którą wybierzesz do swojej gastronomii? Zastanów się, jakiej dokładnie zamrażarki potrzebujesz i podejmij świadomą decyzję, a z pewnością okaże się ona trafiona.