W życiu nadarza się wiele okazji do świętowania. Ludzie świętują swoje urodziny, starsze pokolenie świętuje imieniny, czy komunie dziecka. Często zapraszamy do siebie znajomych z pracy, aby podtrzymać towarzyskie więzy. Często spotkania mają wymiar nie tylko towarzyski i mogą wymagać eleganckiej formy. Z drugiej strony zapracowane panie i panowie domu mają coraz mniej czasu na przygotowywanie eleganckich potraw, przystawek i dobór odpowiedniego wina. A jak wiemy jedzenie jest kluczowym elementem każdej udanej imprezy. Dlatego tutaj z pomocą może przyjść nam prywatny kucharz. W Polsce ta usługa nie jest jeszcze aż tak popularna, ale na Zachodzie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Kucharz do wynajęcia może pomóc nam przygotować wspaniałe wykwintne jedzenie na każdą okazję, które zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości i sprawi, że twoja impreza będzie niezapomniana.
Spis Treści
Nie zawsze sałatka jarzynowa
Bardzo często na przyjęciach serwujemy podobne dania, w tym przysłowiową sałatkę jarzynową. Dla wielu osób wymyślanie nowych dań może być stresujące i stanowi spory kłopot. Oczywiście można dzisiaj niemal wszystkie przepisy wyszukać w Internecie lub blogach, ale od nadmiaru pomysłów często jest jeszcze trudniej podjąć dobrą decyzję. Dodatkowo od wyboru przepisu do zaserwowania go na stole w eleganckiej formie droga daleka. Szczególnie, że w czasie eleganckich przyjęć trendy jasno wskazują, że czasem mniej znaczy więcej.
Innymi słowy dzisiaj modnie jest podać małą porcję wyszukanego i dopracowanego w każdym elemencie dania, a nie 10 przypadkowych sałatek z majonezem z bloga. Polacy, szczególnie w dużych miastach, jedzą coraz lepiej i coraz trudniej nam zaskoczyć towarzystwo ciekawym daniem. Tutaj z pomocą może przyjść prywatny kucharz, który nie tylko pomoże nam wykonać dania, ale także zaplanować całe menu przyjęcia, tak by było spójne, ciekawe i zaskakujące. Warto z jego pomocą przygotować np. smażone owoce morza, wysokiej jakości steki, a także kuchnię z różnych zakątków świata, np. pyszne sushi, zupę Pho, czy aromatycznego pad-thaia.
Czy to się opłaca?
Może się wydawać, że prywatny kucharz to bardzo droga usługa. Ale czy na pewno? Warto tutaj porównać ten koszt np. do kosztu wynajęcia i opłacenia jedzenia z restauracji na wynos lub przyjęcia organizowanego w restauracji. Tam dodatkowo poza samym jedzeniem musimy jeszcze uwzględnić takie koszty jak: koszt obsługi, koszt wynajęcia lokalu, czy dodatkową marżę nakładaną na duże zamówienia.
Tymczasem kucharz do wynajęcia posiada niezbędne doświadczenie, dzięki któremu jest w stanie np. określić ilość potraw, które usatysfakcjonują każdego gościa i na tej podstawie określić szczegółową listę zakupów i ilość każdego produktu, tak by nic się nie zmarnowało. W dzisiejszych trendach zero waste jest to nie tylko ekonomiczne i ekologiczne, ale także modne. Kucharz to dodatkowo atrakcja dla gości imprezy, szczególnie, że możemy obserwować jego pracę i zamówić np. dodatkową usługę wykonania danego dania przy stole (np. siekany tatar).
Artykuł powstał we współpracy z UlalaChef.com |