Jedzenie sushi a zdrowie

Jedzenie sushi a zdrowie

Gastronomia

Większość osób, które uwielbiają sushi, po regularnym spożywaniu tego przysmaku zastanawia się czy częste spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia.

Jedzenie sushi a zdrowie

Jest to jak najbardziej uzasadnione pytanie, głównie dlatego, że często słyszymy o zagrożeniach pod postacią salmonelli czy też tasiemca. Przez co wiele osób, które uwielbiają kuchnie japońską rozważa czy sushi jest bezpieczne.

Spożywając sushi niezależnie czy robimy to regularnie czy też sporadycznie powinniśmy zachować ostrożność. Sushi jest problematycznym pokarmem, ponieważ jest przygotowywane z surowej ryby. Według niektórych badań mogą one zawierać liczne bakterie, pasożyty czy też wirusy.

Odpowiednio wyszkoleni kucharze sushi wiedzą jak, kupować, badać, przechowywać oraz obchodzić się z surowymi rybami. W ten sposób minimalizują ryzyko chorób oraz pasożytów. W Japonii kucharze sushi muszą mieć odpowiednie licencje, jednak w Polsce nie jest to wymagane.

Przed sprzedażą surowych ryb wielu sprzedawców sprawdza ich stan poprzez proces, który polega na świeceniu odpowiednim światłem na rybę. W ten sposób widoczne stają się wszelkie nieprawidłowości.

Jednym z najlepszych środków zapobiegawczych przed chorobami jest z pewnością odwiedzanie jedynie renomowanych restauracji sushi lub też dokonywanie zakupu w sprawdzonych sklepach. Doświadczony kucharz z łatwością wykryje niebezpieczne dla zdrowia produkty. W przypadku sushi pakowanego szukanie najtańszego produktu nie jest z pewnością dobrym rozwiązaniem.

Doświadczony kucharz wie również jak obchodzić się z surową rybą. Istnieje szereg zaleceń związanych z transportem i prawidłowym przechowywaniem takich ryb. Ryby przed spożyciem powinny zostać zamrożone, najczęściej przez co najmniej siedem dni w niskiej temperaturze. Zabieg ten zabija pasożyty oraz zapobiega infekcjom. Ponadto po tym zabiegu surowe ryby mają zdecydowane lepszy smak.

Kupując sushi w sklepie, warto wiedzieć, że nie wszystkie surowy ryby są bezpieczne do spożycia. Są to na przykład takie ryby jak: szczupak, pstrąg potokowy czy też ryby słodkowodne. Nigdy nie spożywaj tych ryb jako sushi – muszą być one dokładnie przygotowane w wysokiej temperaturze przed spożyciem.

Tuńczyk jest uznawany za bezpieczną opcję na sushi. Jest to ryba, która często unika pasożytów. Oczywiście nie chroni to ją przed innym problemami związanymi z zanieczyszczeniem jak salmonella. Pamiętaj, że osoba nie wyszkolona, nie jest odpowiednio przygotowana do prawidłowego obchodzenia się z rybami surowymi. Niestety wiele ryb, które sprzedawane są w standardowych marketach, nie są wystarczająco zamrożone.

Niektóre osoby – szczególnie kobiety w ciąży, małe dzieci czy też osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny unikać jedzenia sushi, ponieważ u tych osób ryzyko infekcji jest wysokie.

Rozważ omawiane powyżej ryzyko i postępuj zgodnie ze wskazówkami, w ten sposób uzyskasz pewność, że sushi, które spożywasz, jest zdrowe oraz wolne od niebezpiecznych dla zdrowia pasożytów.

Jedząc surowe ryby można uniknąć ryzyka zachowując odpowiednią ostrożność. Jeśli zachowujesz zdrowy rozsądek podczas zamawiania lub kupowania sushi to z pewnością nie masz powodów do zmartwień.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments