Choroby stawów to w dużej mierze efekt niewłaściwej diety.
Spis Treści
Produkty poprawiające stan stawów
Choroby stawów, takie jak choroba zwyrodnieniowa, to przypadłości dotykające wielu Polaków. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że to właśnie właściwa dieta i uwzględnienie w niej pewnych produktów przy jednoczesnej eliminacji innych, może znacząco wpłynąć na poprawę stanu stawów. Pożywienie to naturalne źródło substancji budulcowych dla stawów.
Biała dieta dla stawów
Białko to podstawowy budulec chrząstki stawowej, czyli substancji która pozwala na ruchomość stawów. Z czasem ubywa jej, dlatego należy uzupełniać jej niedobory właśnie przez dostarczenie organizmowi białka, i to nie byle jakiego, tylko pochodzącego z nabiału. W przetworach mlecznych znajduje się również wapń, który to poza fosforem jest głównym składnikiem budulcowym dla kości. Na stan stawów niekorzystnie wpływa zakwaszenie organizmu, które może pojawić się jako efekt spożywania zbyt dużej ilości mięsa. W jego wyniku dojść może do niekorzystnego wydalania dużych ilości wapnia wraz z moczem, czyli tak zwanej hiperkalciurii.
Zdrowiu stawów przysłuży się również sięgnięcie po zboża i rośliny strączkowe. Zalecane jest spożywanie pieczywa produkowanego z niełuskanych ziaren, otrębów, makaronu razowego i innych, podobnych produktów. To cenne źródło witamin z grupy B. Ma ona wpływ na złagodzenie negatywnego wpływu stresu na organizm. Mało kto zdaje sobie sprawę, że długotrwały stres doprowadza do wyniszczenia mazi stawowej.
Kwas omega 3
W diecie wpływającej na stan stawów nie może zabraknąć miejsca dla kwasów omega 3. Wpływają one na poprawę ruchomości stawów, a także zmniejszają objawy zapalne poprzez wpływ na zwiększenie produkcji hormonów tkankowych. Kwas omega 3 znajduje się w tłustych rybach morskich, takich jak halibut, tuńczyk, flądra, śledzie i sardynki, a także w tranie, oleju lnianym oraz orzechach.
Nie wolno zapominać o witaminie D, która jest niezbędna w procesach przyswajania wapnia przez organizm. Wymienione powyżej składniki to również źródła witamin D oraz E, która jest odpowiedzialna za przeciwdziałanie procesom zapalnym.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdej diety, nic więc dziwnego, że nie można o nich zapominać także w kontekście zdrowia stawów. Marchewka, brokuły, pietruszka, buraki, a także jagody, żurawina i truskawki to ogólnodostępne produkty, które znacząco wpływają na kondycję stawów. Antyoksydanty i witaminy w nich zawarte przeciwdziałają zwyrodnieniom w stawach. Co więcej, witamina C to niezbędny element procesu tworzenia kolagenu. To białko tkanki łącznej buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej oraz wpływa na kondycję stawów i ścięgien. Niedobór kolagenu to problem osób starzejących się.
Siarczan glukozaminy to naturalny składnik mazi stawowej. Osobom z problemami ze stawami często zaleca się używanie suplementów diety, właśnie z wysoką zawartością glukozaminy. W niektórych przypadkach takie dodatkowe wzmocnienie może faktycznie pomóc, ale nie należy zapominać o zmianie negatywnych nawyków żywieniowych, ponieważ tylko wówczas można osiągnąć pełen sukces.
Spiropharm – naturalne preparaty