Wkłady do lodówki turystycznej – jak skutecznie schłodzić żywność w czasie podróży?

Wkłady do lodówki turystycznej – jak skutecznie schłodzić żywność w czasie podróży?

Warto przeczytać

Będąc w trasie, a szczególnie z dala od większych aglomeracji miejskich, warto jest zapewnić sobie stały dostęp do odpowiednio schłodzonej żywności. Niskie temperatury pozwalają większości produktów spożywczych utrzymać odpowiednią świeżość na znacznie dłużej, z kolei zimne napoje smakują o wiele lepiej, szczególnie wtedy, gdy za oknem jest duszno i parno. Otwiera się tu przed nami kilka opcji, a mianowicie torby termiczne oraz przenośne lodówki turystyczne – zarówno modele oparte na na wkładach, jak i te elektryczne.

Wybór lodówki turystycznej oraz wkładów – o czym warto pamiętać?

To, która z nich okaże się najlepsza, zależy od wielu czynników. Jak wiadomo, podróż może przebiegać na różne sposoby, dlatego warto jest być elastycznym i dobrze zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju sprzęt spisze się w trasie najlepiej. Wybierając produkt dla siebie, warto jest zwrócić szczególną uwagę na następujące kwestie:

  • Przewidzianą długość podróży – To, ile dni mamy zamiar spędzić poza domem jest kluczowe, gdyż bezpośrednio przekłada się na optymalną wielkość pojemnika oraz ilość wkładów, którą będziemy musieli z sobą zabrać. Na wyjątkowo długich wycieczkach najlepiej spiszą się modele elektryczne.
  • Maksymalny ciężar bagażu – Jak wiadomo, podróżując, możemy wziąć z sobą jedynie określoną ilość bagażu. Chociaż pojedyncze wkłady do lodówki turystycznej nie są szczególnie ciężkie, to rozsądnie jest wyposażyć się w przynajmniej kilka sztuk, aby móc na bieżąco je wymieniać.
  • Dostęp do energii elektrycznej – Jeśli mamy zamiar zatrzymywać się w hotelu lub apartamencie, można skorzystać z kuchennego zamrażalnika, aby przygotować swoją lodówkę turystyczną do dalszej trasy. Standardowe wkłady do lodówki turystycznej potrzebują zaledwie kilku godzin, aby na nowo osiągnąć optymalnie niską temperaturę.
  • Rozmiar pojemnika – Duży pojemnik pozwala spakować większą ilość żywności, lecz wymaga przy tym także większej ilości wkładów. Zbyt rozległa powierzchnia sprawia też, że szybciej wytraca on temperaturę.

Większość wkładów posiada ustaloną przez producenta wydajność, która określa, na ile litrów pojemnika powinien przypadać pojedynczy egzemplarz. To bez znaczenia, czy stosujemy jeden większy wkład, czy kilka mniejszych.

Jak odpowiednio przygotować wkłady do lodówki turystycznej?

Przed wyruszeniem w trasę, zawsze należy dobrze się przygotować. Wkłady do lodówki turystycznej mogą okazać się niezwykle przydatne, lecz o ich schłodzeniu należy pomyśleć już wcześniej, gdyż potrzebują one kilku godzin w zamrażalce, aby osiągnąć dostatecznie niską temperaturę. Większość modeli zawiera w sobie specjalny żel, który jest w stanie zaabsorbować naprawdę dużą ilość ciepła, zanim powróci do swojej płynnej konsystencji. Nie można jednak zapominać, że nawet najlepsze wkłady do lodówki turystycznej w końcu się ogrzeją, dlatego w razie dłuższych wycieczek warto jest wziąć z sobą cały ich zestaw. Zapasowe egzemplarze można przechowywać w specjalnej torbie termicznej, umieszczonej w możliwie chłodnym i zacienionym miejscu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o